Tomaszek, bide to będziesz miał jak Cię dorwę :P :twisted:
1.4tsi Głośna praca po uruchomieniu
Zwiń
X
-
Re: 1.4tsi Głośna praca po uruchomieniu
Zamieszczone przez rlapinskiPo dłuższym postoju i uruchomieniu auta, silnik 1.4 tsi pracuje głośniej przez około minutę. Czy jest to normalne zachowanie tego silnika? Auto stało na dworze, temperatury były ujemne.
Komentarz
-
-
... spoko spoko - nie stresuj.
Moja Okicia nie byl ruszana kilka dni i tez zwrocilem na to uwage zwazywszy ze stoi w garazu i wszelkie odglosy sa nasilone.
Tak wiec bez stresacji - na samym poczatku po uruchomieniu zawsze jest jakies klekotanie, syczenie, chwarszczenie i chrobotanie.
Ciesz sie z autka i nie nasluchuj zbytnio!
Komentarz
-
-
zalezy jeszcze jaki jest przebieg, ale nie przypuszczam zeby w tym przypadku byl wiekszy niz 60.000
minuta to jednak troche dlugo.
w Malym Oplu mojej Szanownej Malzonki tez byly takie halasy (120.000, ostatnie 20.000 robil 'trasy' po ok 5 km), ale nie chce Ci niczego sugerowac ani niczym straszyc. chyba ze faktycznie masz przebieg >90.000kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Re: 1.4tsi Głośna praca po uruchomieniu
Zamieszczone przez rlapinskiPo dłuższym postoju i uruchomieniu auta, silnik 1.4 tsi pracuje głośniej przez około minutę. Czy jest to normalne zachowanie tego silnika? Auto stało na dworze, temperatury były ujemne.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
racja, ale w przypadku benzyniaka nei jest to az tak rzuczajaca sie w 'uszy' roznica.
no i taka glosniejsza praca to kilka sekund, a nie minuta.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Witam, 2 grudnia odebrałem z salonu nową Octavie II z silnikiem 1.4TSI. Przez miesiąc było wszystko pięknie, delikatnie docierałem silnik, a tu po przekroczeniu 2000 km po uruchomieniu silnika i jak się zatrzymam np. na światłach słychać stuki i nierównomierną pracę silnika. W niektórych przypadkach delikatnie się telepie i drży. Dodatkowo pracuje zdecydowanie głośniej! Wcześniej w ogóle go nie było słychać, a teraz pracuje jak traktor. Fakt, że zaczęło się to objawiać przy niskich temperaturach, ale samochód jest garażowany.
Co to może być? Czy ktoś miał podobny problem. Przed udaniem się do ASO chciałbym zdiagnozować jaka jest przyczyna takiej pracy silnika.Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Witam,
Faktycznie praca jest głośniejsza po uruchomieniu zimnego silnika. I jest to normalne, szczególnie przy -25 st. na dworze. Jednak ten klekot podobny do diesla jest trochę wkurzający. Dodatkowo silnik na biegu jałowym utrzymuje podwyższone obroty na poziomie 950 nawet jak jest ciepły. Przy okazji pojawiło się buczenie co na razie składam na podwyższone obroty. No i stuki przy ruszaniu przy mocniejszym obciążeniu silnika. Ale tak jest od nowości i w lecie to samo było.
Pozdrawiam,Flawek
Komentarz
-
-
Poniżej wklejam link do tematu gdzie wkleiłem film jak pracuje moja Octavia.
- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=459725#459725
Czy to jest normalna praca?Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Jak byłem w piątek to panowie z ASO stwierdzili, że silnik pracuje normalnie :twisted: Wydaje mi się, że trochę słabszy jest, ale telepie i nierówno pracuje tylko na jałowym biegu.
Jutro pojadę chyba znowu do ASO. Co mają mi w pierwszej kolejności sprawdzić?Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM
Komentarz
-
-
Najlepiej pojedz do innego aso, ci panowie jakos nie garna sie do naprawy Twojego auta, wydaje mi sie ze bez diagnozy komputerem lub bez grzebania w silniku nic nie da sie wywnioskowac bo to sa albo popychacze, albo gar ktorys zdechl, albo cewki zaplonowe... silnik jeszcze nie byl dojezdzony a mrozy nie ulatwily sprawy i cos sie wysypalo.
Swoja droga jak maja byc takie zimy to lepiej nowego auta pod koniec roku nie kupowac
Komentarz
-
-
Może odgrzeję kotleta, ale wpadła mi dziś w Empiku gazeta Serwis Samochodowy czy jakoś tak i jest tam napisane, że silniki 1.4 TSI CAXA mają wadę w postaci głośnej, nienaturalnej pracy rozrządu zaraz po uruchomieniu. Producent zaleca wymianę mechanizmu zmiennych faz rozrządu na część o numerze 03C 109 088 E. Podobnie rzecz ma się z wydającą "kocie wycie" pompą wody, montowaną w tych silnikach do października 2009. Producent nie ogłosił akcji naprawczej a wymienia je według własnego widzimisię.
Zatem warto powalczyć.
Może być pomocna gazeta - koszta 12.50 PLN - nie kupiłem - przeczytałem na sępaPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Tichy,Andys, dorzuć jeszcze dane napinacza i pompy i filtra paliwa jeśli możesz...
Napinacz łańcucha rozrządu
Filtr paliwa
Przy okazji wizyty w ASO spytałem czy mają jakąkolwiek notę serwisową o konieczności wymiany mechanizmu zmiennych faz rozrządu. W odpowiedzi usłyszałem, że dotyczy to tylko silników ... 1.2 TSI :shock:
Komentarz
-
Komentarz